410 poze   43045 vizite

Plan de afaceri

Eficienta economica a Crescatoriei de iepuri este determinata de:
1.Nr.de produsi livrati/cap femela
2.Viteza de crestere
3.Sistem de crestere
4.Nivelul de cunostinte al fermierului
5.Pierderi prin mortalitate

Insusirile Iepurelui de carne:
1. Precocitate - sa atinga repede maturitate reproductiva.
2. Prolificitate - sa se obtina cat mai multi descendenti.
3. Calitati materne deosebite - sa-si faca cuib corespunzator inainte de fatare, sa se smulga cat mai bine, capacitate de alaptare cat mai buna, sa-si creasca puii cu cat mai putine pierderi.
4. Viteza mare de crestere - cu depunere de tesut muscular in carcasa.
5. Castig de spor - cu consum specific cat mai mic.
6. Randament ridicat la sacrificare.
7. Masculii - temperament vioi, libidou crescut.

Acte necesare comercializarii iepurilor in viu sau carcasa:
1. Certificat Producator
2. Certificat sanatate animale
3. Atestat/adeverinta curs Lucrator in creterea animalelor
4. Carnet sanatate personal manipulant
5. Adeverinta inregistrare medic veterinar
6. Adeverinta inregistrare D.S.V., vanzare directa produse primare sau secundare.
7. Declaratie pe proprie raspundere a Micului producator.
8. Evidente cu privire la cantitatea de animale livrate si locul de livrare.
9. Eticheta, cu nume producator, data producere, locul producerii.

www.fonduri-structurale-europene.ro/pndr/sprijinirea-fermelor-agricole.html

PROIECT TIP
-privind infiintarea de crescatorii de iepuri de casa

Date privitoare la productie:
-raport mascul/femela 1/5-1/10.
-nr de fatari pe an/cap 3,5-4,5.
-nr mediu de pui la o fatare - 7capete.
-nr mediu de pui intarcati la o fatare -5,5capete.
-nr mediu de pui la varsta de 4luni la o fatare -5capete.
-varsta de intarcare - 45zile.
-maturitate corporala 6-8luni.
-spor de greutate -pana la 6sapt 800-1200gr/cap.
-de la 6sapt la 4luni 1800-2000gr/cap.

Ca baza pt intocmirea unui plan de fezabilitate pt construirea unei crescatorii de iepuri, este luata in consideratie o ferma cu 20 de femele. De exemplu, in tarile Europei aceste ferme se considera de marime optima, daca obtin pe an 1000iepuri (cam 30 femele reproducatoare).

Date initiale:
-turma principala, femele-20, masculi-2.
-nr.de fatari pe an -3, 5pui intarcati/femela, 15pui/an/femela.
-nr capete obtinute pe an -300(20Fx15cap.)

Venituri:
Reproducatori: 180cap. x 20Euro = 3600Euro
Carne: 120cap. x 2kg/carcasa x 4Euro = 960Euro
Blanite: 120cap. x 1Euro = 120Euro
Dejectii: 4tone, din care se obtine 2,5tone biohumus
2500kg x 0,15Euro = 375Euro

Total venituri:
3600 + 960 + 120 + 375 = 5055Euro/an

Cheltuieli:
Hrana pt intretinerea turmei de baza:
Furaj combinat 22cap. x 0,15kg/zi x 365zile 0,3Euro/kg = 361,2Euro/an
Fan 22cap. x 0.3kg/zi x 365zile/an x 0,07Euro/kg = 168,63Euro/an

Hrana pt cresterea a 300 de pui pana la varsta de 120zile:
Furaj combinat 300cap. x 0,1kg/zi x 100zile x 0.3Euro/kg = 900Euro
Fan 300cap. x 0,15kg/zi x 100zile x 0,07Euro/kg = 315Euro

Alte cheltuieli:
Vaccinari 150Euro
Suplimente 100Euro

Total cheltuieli: 1994,83Euro

Profit net: Venituri - Cheltuieli
5055 - 1994,83 = 3060,17Euro
cate 255Euro/luna.

Precizare: VALORI Orientative - CALCUL ESTIMATIV

[sursa-Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale/ Agentia Nationala de Consultanta Agricola/ Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Mehedinti]

Comentarii album • 6
Nume:porumbeivoiajori1 28 februarie 2015  
Sima Marian-Razvan din Campul Lung Muscel,comuna Bughea de Sus,Jud Arges,Nr de tel.0757134719.
Acest om pacaleste oamenii,in special copii spunand ca aduce porumbei de afara cu origini bune,dar gaseste diferite motive si nu va mai trimite nimic.-imi datoreaza 150lei.-puteti verifica pe pagina mea porumbeivoiajori1.sunphoto.ro/Cel_mai_mare_tepar
Răspunde Raportează
DragosPorumbei 1 septembrie 2014  
porumbeidiversificati.sunphoto.ro/

Domnul care are pagina mai sus, din Craiova, pacat ca nu mai am adresa lui ca am aruncat cutia aia, probabil si ea era infectata de tricomonoza variola si micoplasmoza.
Am cumparat de la dumnealui doua perechi de voltati albi capaciti pe negru plini cu aceste boli, l-am sunat a spus ca da se revanseaza, dar sa astept SA MOARA PORUMBEII. Ce sa le fac la saracii porumbei 2 au murit iar 2 ii tin deoparte si ii tratez, dar nu cred sa aiba sanse! I-am trimis mesaj si a spus ca ce, sunt bolnavi asta e nu are ce face!
Aveti mare grija nu cumparati de la domnul porumbeidiversificati, o sa aveti mult de suferit!!! Nu mor eu pentru banii dati pe 2 perechi de capaciti pe negru, dar gestul, gestul e mizerabil!
Răspunde Raportează
anonim
anonim 16 martie 2013  
este un calcul estimativ dar nici decum rentabil o crescatorie sa fie rentabila trebuie sa ai 5 fatari pe an la 3 fatari este doar pentru casa sa ai tu carne dar nu poti face castig si inca o problema vanzarea unde dai un kg cu 4 euro sa stii ca indiferent de unde este luat calculul nu este bun nu va hazardati ca daca sunt iepuri se inmultesc repede si faci bani tot asa e si cu PREPELITELE doar vorbe goale cu iepurele nu se face afaceri in tara la noi nu va luati dupa teparii care dau tot felul de calculecum sunt si cei de la editura RENTROP o multime de aberatii eu sunt crescatoe de iepuri de numai 40 ani asa ca experienta am si sunt si de specialitate zootehnist asa ca va doresc succes si animale frumoase
Răspunde Raportează
SilviuCONSTANTINESCU 18 martie 2013  
...multumim pt informatii, asa este, practica este cu mult mai complexa decat teoria, asadar tine de fiecare crescator in parte, de cunostintele pe care le-a dobandit, de experienta pe care a acumulat-o si nu in ultimul rand de pasiunea si dragostea pentru aceasta indeletnicire.
Răspunde Raportează
SilviuCONSTANTINESCU 18 martie 2013  
In alta ordine de idei, dupa cum obsv.- calculul este facut pt o Mini Crescatorie de semisubzistenta, "Model Gospodaresc", elaborat de Oficiul Judetean de Consultanta Agricola Mehedinti, cu cateva mici ajustari potrivit aspectelor din practica, nicidecum un bussines sau o activitate rentabila, din care iti poti plati facturile", la un efectiv de 20capete. Orice crescator sau detinator poate realiza 3 monte/an, am lasat doar 5 pui intarcati/femela, desi pot fi pana la 9puiutzi daca ai femele bune si grija de ele"; dupa cum se stie exemplarele in rasa pura au o valoare de cel putin 3ori mai mare decat metisii, cel putin masculii de prasila, iar pretul de doar 20E este orientativ, deoarece exemplarele de rasa la o varsta de peste 6luni au un pret de plecare de 25E si poate ajunge la 100E. La ora actuala, se vand mai bine exemplarele in viu pt prasila decat in carcasa, asta ca sa nu va mai povestesc' ca din experinta, este mai rentabil sa vinzi tineretul intre 1,5-3luni, at ai castigul cel mai bun. Valorile la furaje sunt cele din toamna anului trecut 2012, acum depinde de fiecare cum se descurca si cum se organizeaza. Rasa-masa-casa, este o regula general valabila, de care nu trebuie sa se uite in cazul in care se doreste" ca o astfel de activitate sa fie rentabila, ca sa nu mai pomenim de apartenenta la o Asociatie a Crescatorilor si inregistrarea fondului genetic. Sunt multe variabile care nu se iau in calcul, toata lumea se gandeste doar la bani, ...simplul fapt, ca un efectiv" pe care il administrezi reuseste sa se intretina singur si poate iti ramane si tie de o fripturica si o bere, este o reusita, un punct de plecare...un exemplu' pt ceilalti, pe care poti sa-i ajuti sau nu"...
Răspunde Raportează
SilviuCONSTANTINESCU 18 martie 2013  
...daca ar veni fiecare cu informatii concrete' din experienta proprie, in loc sa arate cu degetul", cu siguranta am fi mult mai sus' si mai multumiti!
Răspunde Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.